O Viru

Otok Vir je jedan od 300 otoka i otočića Zadarskog arhipelaga, u sjeverozapadnom dijelu Dalmacije. Dvadeseti je po veličini među hrvatskim otocima Ima površinu 22,38 km2, dužinu 10,12 km i najveću širinu 4,25 km. Vir je od Zadra udaljen 26 km. S kopnom je spojen lučkim mostom od 1976. godine, čime je Vir postao sastavnim dijelom kopna, stoga posjetitelji mogu doživjeti tipičan otočni ugođaj s jedne strane, dok u isto vrijeme mogu uživati u mobilnosti koju im pruža suvremena cestovna mreža.

Vir spada u područje pravog Mediterana. Broj sunčanih sati godišnje iznosi 2450, skoro 300 sunčanih dana, što ga čini ugodnom destinacijom i izvan glavne sezone. Prosječna količina padalina je nešto iznad 1000 mm, tako da u ljetnim mjesecima ima prosječno 5 do 6 dana kada se pojavi kiša, a u vrijeme turističke sezone taj broj se dvostruko smanjuje. Vjetrovi su najznačajnija klimatska karakteristika Vira. U proljeće se javlja maestral, koji je glavni i osvježavajući vjetar u ljetnim mjesecima. Maestral ublažava ljetne temperature i stvara dobre preduvjete za jedrenje i surfanje. Prosječna temperatura u srpnju iznosi oko 25°C, dok je najniža u siječnju i iznosi 6,5°C. Navedena zdrava klima utječe na zdravlje i dužinu života stanovnika.

Razvedenu obalu Vira krase mnoge plaže, od pješčanih, šljunkovitih do kamenitih, stjenovitih. Dijelom smještene uz borove šume s kristalno čistim morem, čine ovaj otok idealnim za obiteljski odmor. Posebnost je šumoviti otočić Školjić sa svojom dugom pješčanom plažom, u neposrednoj blizini mosta koji spaja otok Vir s kopnom.
Osim kupanja, surfanja, jedrenja, vožnje na jet-skijima i ostalim sportovima na vodi, zaljubljenici pješačenjamogu se s vrha Bandire (112 m) diviti predivnoj panorami koja oslikava cijeli Vir, obližnje otoke i Velebit (1750 m). Onima koji se bave mountain-bikingom toplo preporučamo ovo područje za tu vrstu sporta. Vir nudi brojne uvale i plaže koje su većinom zaklonjene borovom šumom, idealne za opuštanje i prepuštanje morskim radostima…

Restorani i kafići s terasama u hladu, konobe, beach barovi, disco-klubovi, beach partiji na plaži Jadro, program virskog ljeta, koncerti na terasi Kotarina s mnogim poznatim imenima, iznajmljivanje automobila, brodica, glisera gumenjaka, bicikla, buggija, yacht charter, ronilački klub, big game fishing, organizirani izleti i mnoge druge usluge te ambulanta, ljekarna, pošta, mjenjačnica, bogata zelena tržnica i ribarnica te turistička agencija Vir turizam čine ponudu čine kvalitetnijom i privlačnijom gdje svatko može pronaći sadržaj po svom ukusu. Brojni kafići i restorani nude mogućnost ispijanja koktela i večere u suton,na samoj obali. Jedinstveni doživljaj.

Na nekim virskim plažama, posebno u uvali Sapavac, u blizini venecijanske utvrde – Kaštelina, ima peleoidnog blata za liječenje reumatskih bolesti, na što upućujemo osobe zrelije dobi. Zbog položaja na hrvatskom Jadranu Vir je idealna polazna točka za izlete u okolne nacionalne parkove: Paklenica s impozantnim kanjonima, Kornati s 200 otoka i otočića, Slapovi Krke i Plitvička jezera. U neposrednoj blizini nalaze se i starohrvatski kraljevski grad Nin s najmanjom katedralom na svijetu – Sv. Križ, te 3000 godina stari Zadar čija jezgra obiluje povijesnim spomenicima

Translate »